Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ισλανδία ,μαθήματα από τους βίκινγκς





Όταν υπάρχει πολιτική βούληση και όχι ξεπουλημένοι πολιτικοί,ανδρείκελα,εθελόδουλοι υπάλληλοι των τραπεζών,της παγκοσμιοποίησης  και της τοκογλυφικής μαφίας.


Το 2008 η Ισλανδία ήρθε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή. Οι τρεις τράπεζές της κατέρρευσαν συμπαρασύροντας στο γκρεμό όλη την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2012, η Ισλανδία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η ανεργία μειώνεται, η ανάπτυξη βρίσκεται περίπου στο 2,5%. Ωστόσο για να γίνει αυτό, μπήκαν σε εφαρμογή ανορθόδοξοι χειρισμοί, τελείως διαφορετικοί από αυτούς που επιβάλλει η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. σε χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση. Χειρισμοί που πολλές φορές έφεραν τη χώρα αντιμέτωπη με τη Διεθνή Κοινότητα και τις αγορές. Πλέον ακόμα και το Δ.Ν.Τ. παραδέχεται πως η διαφορετική διαχείριση της κρίσης από τους Ισλανδούς έφερε καρπούς. Πώς τα κατάφεραν οι απόγονοι των Βίκινγκς;
Iσλανδία,διαδηλώσεις 2008


 Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας εξηγεί γιατί αποφάσισε να μην υπογράψει το νόμο σύμφωνα με τον οποίο το ισλανδικό κράτος θα αναλάμβανε να ξεπληρώσει τα χρέη των τραπεζών προς τους ξένους καταθέτες. Αντίθετα, και παρά τις διεθνείς πιέσεις, κάλεσε σε σχετικό δημοψήφισμα. «Ήταν ένα ερώτημα, εάν οι απλοί πολίτες της Ισλανδίας θα έπρεπε να γίνουν υπεύθυνοι για την αποτυχία μιας ιδιωτικής τράπεζας. Για να το πω διαφορετικά, έχουμε ένα σύστημα όπου εθνικοποιούμε τις απώλειες, αλλά ιδιωτικοποιούμε το κέρδος;», ρωτάει.
Παρακολουθήστε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Εξάντα  :

Όλο το ντοκιμαντέρ του Εξάντα :  Μαθήματα από τους βίκινγκς



                                                                                   αναρτήθηκε από Ε.ΠΑ.Μ Κορυδαλλού












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου