Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

«Τόπο» στα νιάτα;

Η γενιά της μεταπολίτευσης κατάφερε το ακατόρθωτο! Να σπαταλήσει την υλική και πνευματική περιουσία των προγόνων της και ταυτόχρονα να υποθηκεύσει τον παραγόμενο πλούτο των παιδιών της. Περιμένοντας ταυτόχρονα από αυτά να της εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό.
Και μέσα σε όλα τα παραπάνω, η γενιά αυτή αποφάσισε να στερήσει από τη χώρα μας τη δημογραφική της ανάπτυξη. Και μολονότι η ίδια είχε τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη ως γλωσσικό ευαγγέλιο, στα παιδιά της ούτε καν ήθελε να τη χαρίσει!
Όχι, δεν έχει το περιθώριο να αδιαφορήσει και να συνεχίσει σε ρυθμούς αφασίας να πολιτικολογεί ανέξοδα, εις βάρος των επόμενων γενεών. Και δεν μπορεί ως γενιά, με όχημα τη δημογραφική της υπεροχή και την παρουσία της στους θεσμούς, να κτίζει δομές και πολιτικές της δικής της επιβίωσης, εις βάρος όλων των υπολοίπων, αναπαράγοντας το δικό της χρεοκοπημένο πολιτικό προσωπικό και τους πυλώνες του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που έφτιαξε.
Τώρα πρέπει να διαμορφωθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την επιβίωση του ελληνισμού.
Δεν μπορεί, γνωρίζοντας στατιστικά πως σε βάθος χρόνου οι Έλληνες δεν θα ξεπερνούν τα 7,5 με 8 εκατομμύρια, να μην υπάρχει μια εθνική μέριμνα για την ενίσχυση και την υποστήριξη της τεκνοποίησης των νεαρών ζευγαριών.
Δεν μπορεί, βλέποντας κανείς τα καραβάνια των νέων στα αεροδρόμια των πόλεων, να μην αναγνωρίσει την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου συγκράτησης του νέου επιστημονικού προσωπικού. Και προγραμματικές πολιτικές για την ταχεία επάνοδο των ήδη νέων μεταναστών.
Μπροστά στην αισθητή στροφή των νέων στην καλλιέργεια της γης, είναι αναγκαία η γενναία αναδιανομή και αξιοποίηση κάθε καλλιεργήσιμου στρέμματος, με αποδέκτη το νεανικό πληθυσμό. Με την ταυτόχρονη υποστήριξή του, υλική και επιστημονική.
Όταν οι απολαβές των νέων έχουν φτάσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, δεν μπορεί να τους αφήνεις να σηκώσουν όμοια βάρη φορολογικής αφαίμαξης με τις γενιές που εργάστηκαν στις εποχές «των δανεικών παχιών αγελάδων»! Ούτε σε συνθήκες αποδιοργάνωσης της υπάρχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιτρέπεται να μην πριμοδοτείς τη νεανική επιχειρηματικότητα, που αντανακλά την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Αν η δημογραφική σύνθεση της χώρας και το πνευματικό επίπεδο των νέων ήταν διαφορετικά, οι μετασχηματισμοί του πολιτικού συστήματος και της παραγωγικής συγκρότησης της χώρας θα γίνονταν με άλλες ταχύτητες, όπως ίσως τις γνωρίσαμε στη νότια πλευρά της Μεσογείου.
Έχοντας στερήσει τα μεγέθη αυτά από τη χώρα μας, απομένει, ατυχώς, στην κυρίαρχη γενιά κι αυτή η ευθύνη. Ας δούμε, αν εντέλει, θα δώστε κάποιον «τόπο» στα νιάτα! Προς το παρόν μόνο το λέτε… με ύφος κιόλας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου