Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Απολύσεις 50.000 δημοτικών υπαλλήλων με εντολή του χερ Φούχτελ "Αρπαχτάκη"

Γερμανικό σχέδιο διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

του Περικλή Καπετανόπουλου
Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, στη Θεσσαλονίκη το 3ο Ελληνο-Γερμανικό συνέδριο για την επιβολή του γερμανικού μοντέλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2010, ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.
Ουσιαστικός στόχος του συνεδρίου είναι να διευκολύνει την «άλωση» της περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των 325 ελληνικών δήμων, από γερμανούς επιχειρηματίες, του πιο επιθετικού και κερδοσκοπικού τμήματος του ευρωπαϊκού  κεφαλαίου, το οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα, ο χερ Φούχτελ, γερμανός επιτετραμμένος για την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο χερ Φούχτελ, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ως κατακτητής ενός οικονομικού πολέμου, στο έδαφος μιας χώρας που έχει απολέσει πλήρως την εθνική και πολιτική της κυριαρχία, εκφράστηκε απαξιωτικά για τους δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ  προανήγγειλε την...
απόλυση, των 2/3 των εργαζομένων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, έως το 2016. (υπολογίζονται περίπου 50.000).
«Τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα κάνουν τη δουλειά που στη Γερμανία την κάνουν μόνο 1.000 άτομα», δήλωσε  ο γερμανός υφυπουργός και προσέθεσε «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θησαυρός που πρέπει να εκμεταλλευτούμε γιατί μέχρι τώρα το καθεστώς των ΟΤΑ και της Ευρώπης ήταν μόνο για θέματα χρηματοδοτήσεων. Τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει άλλο ρόλο».

Οι δηλώσεις Φούχτελ προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στους εργαζόμενος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) Θέμις Μπαλασόπουλος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο γερμανός υφυπουργός, δήλωσε:
 «Αυτές δεν είναι δηλώσεις ενός υπουργού μια άλλης χώρας αλλά ενός σύγχρονου κατακτητή που απευθύνεται στους υποτακτικούς του αναδεικνύοντας μια άνευ προηγουμένου αποικιοκρατική λογική. Δικαιώνεται η άποψή μας πως όσοι αιρετοί παρευρεθούν στην 3η ελληνογερμανική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη προωθούν το ξεπούλημα των δημοτικών υπηρεσιών και της δημοτικής  περιουσίας  στους ξένους αποικιοκράτες».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχει κηρύξει σήμερα τρίωρη στάση εργασίας στους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν στην «υποδοχή καλωσορίσματος» του Κ. Φουχτελ, στο κτίριο Γερμανός, περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Αλήθεια, ποιος έδωσε άραγε στον κ. Φούχτελ το δικαίωμα να μιλά τόσο προσβλητικά  για τους έλληνες εργαζομένους; Μήπως, η ελληνο-γερμανική συμφωνία του Μαρτίου 2010, την οποία η ελληνική κυβέρνηση κρατά καλά κρυμμένη, σαν επτασφράγιστο μυστικό; Υπάρχει έλληνας υπουργός των Εσωτερικών, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκησης;
Γιατί αφήνει ο κ.Στυλιανίδης, τον κ. Φούχτελ να τον αντικαθιστά στα καθήκοντα του; Μήπως είναι πολυτέλεια τελικά, μια χώρα υπό οικονομική και πολιτική κατοχή, να πληρώνει δύο υπουργούς Εσωτερικών;
Ωστόσο οι δηλώσεις του κ. Φούχτελ δεν γίνονται τυχαία. Εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο απαξίωσης, διάλυσης και επανασύστασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με γερμανικούς όρους, όσο μπορούν πιο γρήγορα, πριν έρθει το «ιππικό», όπως στις αμερικανικές ταινίες γουέστερν.
Από την πορεία των πραγμάτων αποδεικνύεται, ότι η ελληνο-γερμανική συμφωνία, περιλαμβάνει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δύο βασικές «μεταρρυθμίσεις»:
1. Όλοι οι Δήμοι θα μπουν σταδιακά κάτω γερμανική εποπτεία και διοίκηση, με το πρόσχημα της υπέρβασης των προϋπολογισθέντων εξόδων.
Αρχικά θα επιτροπεύονται οι 70 υπερχρεωμένοι Δήμοι. Στη συνέχεια, με την παραμικρή υπέρβαση του προϋπολογισμού του, κάθε Δήμος θα περνάει στο «κόκκινο»,  με αναφορά του Παρατηρητηρίου που θα είναι επιφορτισμένο με την εφαρμογή των δημοτικών προϋπολογισμών.
Εάν ο Δήμος δεν «συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις» της γερμανικής διοικήσεως Αθηνών, τρεις φορές, θα παύετε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών  η αιρετή διοίκηση του και θα διορίζεται κρατικός επίτροπος, Έλληνας ή γερμανός.
Και αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί,  όταν επί τρία συνεχόμενα χρόνια μειώνεται   δραστικά  η κρατική επιχορήγηση των Δήμων (το 2013 θα αγγίξει το 71%), από το Υπουργείο Οικονομικών.
Στην συνέχεια, όσο είναι το ποσό της υπέρβασης, τόσο είναι και το ποσό που θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς  Πόρους (ΚΑΠ).
Στόχος της πρώτης «μεταρρύθμισης» είναι να περάσουν αναγκαστικά οι Δήμοι σε αναγκαστικοί τοπική φορολογία, για να καλύψουν εκείνο το τμήμα των εσόδων τους που καταλήγει στα ταμεία των τοκογλύφων δανειστών. Η εφαρμογή της εποπτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013.
2. Μέχρι το 2016 απαγορεύονται οι προσλήψεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ από 1 Ιανουαρίου 2013, 200 νέες κρατικές αρμοδιότητες μεταφέρονται υποχρεωτικά στους Δήμους, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων.
Ο συνδυασμός αυτός θα οδηγήσει αναγκαστικά τους δημάρχους στην Αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την εξυπηρέτηση των καθημερινών λειτουργιών της πόλης. Οι λύσεις αυτές είναι ήδη έτοιμες.
Οι δήμοι θα κρατήσουν των σκληρό πυρήνα των κρατικών αρμοδιοτήτων (ληξιαρχεία, δημοτολόγια, εκλογές, ιθαγένεια, πολιτογράφηση) και όλες οι υπόλοιπες αρμοδιότητες που ασκούν σήμερα, θα περάσουν σε ιδιώτες εργολάβους.
Μέσα σε αυτό το κλίμα εφαρμογής του νέου μοντέλου διακυβέρνησης, το οποίο συνεπάγεται δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα, πολλαπλασιάστηκαν χθες οι καταλήψεις κρατικών, σε Δήμους, Δικαστήρια, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια και  νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου