Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Μετά το δικαστικό «φρένο» στην είσπραξη του τέλους από τη ΔΕΗ, έμφραγμα στην Κυβέρνηση.Τρέχουν και δεν φτάνουν.!

του Δημήτρη Κυπριώτη
Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά εμποδίζει τη ΔΕΗ να εισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος και το χαράτσι για τα ακίνητα δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ήταν η πρώτη αντίδραση από στέλεχος της εταιρείας, που κλήθηκε να σχολιάσει την περίφημη απόφαση.
Η εταιρεία, προσθέτει ο ίδιος, πρέπει να συμμορφώνεται στους νόμους και θα πρέπει να περιμένει να δει τόσο τις αποφάσεις των δικαστηρίων όσο και τις αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων για το θέμα.
Είναι αλήθεια πάντως ότι η δικαστική απόφαση μόνο αρνητικά αισθήματα δεν προκάλεσε στους ανθρώπους της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο χαράτσι φεύγει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το 2013 και απομένει η είσπραξη μόνο κάποιων τελευταίων δόσεων του 2012.
 Άλλωστε το ΕΕΤΗΔΕ ευθύνεται για την παραλίγο χρεωκοπία της επιχείρησης στις αρχές του...
2012, όταν δόθηκε η εντολή να παγώσουν οι αποκοπές, με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι λογαριασμοί να φτάσουν το 1,2 δισ.
Και τώρα έρχονται τα ...δύσκολα
Μετά τη μερική εξομάλυνση της κατάστασης, η δικαστική απόφαση φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο και για μια άλλη εξέλιξη –για την οποία μάλιστα προϊδέασε και η σχετική εισήγηση της ΡΑΕ για τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού: την απεμπλοκή των λογαριασμών του ρεύματος από την υποχρέωση είσπραξης τελών και εισφορών υπέρ τρίτων. 
 Σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ, θα πρέπει να αποσυνδεθεί η είσπραξη των τελών αυτών (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη, ΕΕΤΗΔΕ, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ κλπ) από την απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης.
 Με απλά λόγια εάν κάποιος πληρώνει το ρεύμα του αλλά αφήνει απλήρωτη την ΕΡΤ και το Δήμο, προτείνεται η ΔΕΗ να μην του κόβει το ρεύμα.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η απόφαση που εκδόθηκε για το ΕΕΤΗΔΕ πάει ένα βήμα παραπέρα και αποτελεί σημαντικό όπλο - επιχείρημα της εταιρείας στη μάχη για την «αποφορολόγηση» των λογαριασμών ρεύματος.
Έτσι δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Και εκεί που συζητάμε για αυξήσεις στο ρεύμα, να υπάρξει αποφορολόγηση των λογαριασμών σε τέτοιο βαθμό, που το τελικό συνολικό κόστος να είναι περιορισμένο.
Οι ενέργειες της κυβέρνησης........
Στην κυβέρνηση ψάχνονται τώρα να σκαρφιστούν νέους τρόπους είσπραξης του χαρατσιού! Προς το παρόν φαίνεται να ...επιστρατεύουν και πάλι τη διάδοση φημών ότι τάχα το...... ''χαράτσι έχει μεταφερθεί στις ΔΟΙ και εκεί να πληρώνεται γιατί αν δεν πληρωθεί θα μπαίνει πρόστιμο!!''
Αυτό έκαναν βέβαια και μέχρι πρότινος, όταν  έφτασαν στο σημείο  μέσα από την κινδυνολογία των ''πρωινάδικων'' και των λεγόμενων Ειδήσεων των 8, να στέλνουν τους ''φοβισμένους'' πολίτες να  βεβαιώνουν με το έτσι θέλω  την οφειλή του χαρατσιού στην Εφορία έστω και με  50 ευρώ!! για να μην τους κοπεί ...το ρεύμα! Πολιτική απατεωνιά ολκής, αφού ΠΟΤΕ για το θέμα αυτό δεν είχαν εκδώσει έστω και μία ανακοίνωση, αλλά το άφηναν να έρπεται μέσω φημών.
Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και οι ψευτιές είναι δύσκολο να πιάσουν, ακόμη και σε ''φοβισμένους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας'' , αφού όλοι κατάλαβαν τον εμπαιγμό.
Το πιθανότερο σενάριο είναι και πάλι η  διάσωση μέσω της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου και με τη Βουλή (Αντιμνημονιακά κόμματα και βουλευτές) στο γύψο, να παρακολουθεί τη διάπραξη αυτής της νομοθετικής  υπέρβασης και του Συντάγματος και απλά οι επικεφαλής των Κομμάτων να ...καταγγέλλουν, αφήνοντας το έγκλημα να διαπράττεται. Για τέτοια κατάντια μιλάμε.....
Παρακολουθούμε  το συγκεκριμένο θέμα από κοντά και θα ενημερώνουμε για την κάθε του εξέλιξη υπεύθυνα και  όσο διαυγέστερα μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου