Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ζήσε το μύθο σου στους δρόμους

της Μαριάννας Τζιαντζή
Το 2008, στον απόηχο της «δυνατής Ελλάδας», εμφανίστηκε η σειρά τηλεοπτικών σποτ «Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα» (Live your myth in Greece), με σκοπό την προσέλκυση τουριστών. Πολύ συρτάκι, πολύ Αιγαίο, τόξα του Καλατράβα, μπουζούκια, σουβλάκι και οuzo power.
Ήρθε η κρίση, άλλαξαν οι καιροί, όμως η μυθολογία παραμένει πηγή έμπνευσης και για την τρικομματική κυβέρνηση. Μετά τον Ξένιο Δία, ο Αίας, ο γιος του Τελαμώνα, κυκλοφορεί ανάμεσά μας: «Αίαντας» ονομάζεται το υδροβόλο όχημα που χρησιμοποιήθηκε έξω από τη Βουλή την Τετάρτη, την ημέρα ψήφισης του Μνημόνιου 3. Και όπως ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου, έτσι και ο θωρακισμένος απόγονός του σφάζει και μαχαιρώνει τους άοπλους και τους ανυπεράσπιστους. Σύμφωνα με την τραγωδία του Σοφοκλή, πρόβατα και βοσκούς κατέσφαξε ο τρελαμένος Αίας,...
νομίζοντας ότι είναι οι πολιτικοί εχθροί του, δηλαδή οι Δαναοί πολέμαρχοι που τον είχαν ρίξει στη μοιρασιά των λάφυρων της κουρσεμένος Τροίας. Τώρα ο υδροβόλος Αίας χυμά πάνω σε νέους, γέρους και παιδιά αδιακρίτως.
Ο σύγχρονος Αίας δεν κρατά μαχαίρι. Δεν κατάγεται από τη Σαλαμίνα αλλά από το Ισραήλ και δεν εκτοξεύει μόνο αθώο νεράκι του θεού. Το νερό μπορεί να εμπλουτιστεί με χρώμα, με σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα, ενώ η μεγάλη πίεση έχει προκαλέσει μέχρι και τύφλωση σε διαδηλωτές που είχαν την ατυχία να βρεθούν κοντά σε κάποιο από τα στόμιο.
Μετά τους Παλαιστίνιους, που έχουν πιει αυτό το νερό με το κουτάλι, μετά τους κατοίκους της Κερατέας, ήρθε και η σειρά των διαδηλωτών της Αθήνας να ζήσουν το μύθο τους. (Έναν άλλο αρχαίο μύθο, τον Προμηθέα Δεσμώτη, έζησε πρόσφατα στη Σαλαμίνα, την πατρίδα του Αίαντα, και ένας Αιγύπτιος οικονομικός μετανάστης, που τέσσερις έλληνες λεβέντες τον μαύρισαν στο ξύλο και τον άφησαν τραυματισμένο και αλυσοδεμένο.)
Όσους Αίαντες εισαγωγής και αν επιστρατεύσουν, όσα τοξικά ποτάμια και αν εξαπολύσουν πάνω στο λαό, δεν μπορούν να πνίξουν το αίσθημα της αδικίας, την οργή που γεννά η λεηλασία τόσων ζωών. Μόνο που, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη μυθολογία, οι λεηλατημένοι δεν περιμένουν κανέναν ημίθεο να τους σώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου